Zesennegentig schilderijen en teksten broederlijk bijeen in een boek uit 1949

In 1949 heeft de Londense Tate Gallery het hiernaast afgebeelde boek uitgegeven met op de ene pagina een afbeelding van een der in die pinakotheek voorkomende schilderijen met steeds op de bladzijde daartegenover een bijpassende tekst van een schrijver. In en enkel geval, zoals dat van de Franse impressionist Edgar Degas (1834-1917) is zowel de afbeelding alsook de tekst van dezelfde kunstenaar afkomstig. Datzelfde geldt eveneens voor de opname van een werk van John Constable (1776-1837).
Alle schilderijen zijn in kleur afgebeeld op kunstdrukpapier, waardoor er steeds een afwisseling plaatsheeft van links en rechts, aangezien er aan beide zijden van het blad kunstdruk een afbeelding wordt voorgesteld.

In het geval van Sir John Everett Millais (1829-1896), die we enkele maanden geleden uitgebeeld hebben kunnen zien in de BBC-serie Desperate Romantics — waarover u nadere gegevens en commentaar kunt vinden in een artikel dat ik heb opgenomen op de Nederlandse site over de cultuur van het fin de siècle: All art is quite useless van Rond1900.nl —, is de bijbehorende tekst afkomstig van de Evangelist Matthaeus:

Is not this the carpenter’s son? is his mother not called Mary? and his brethren, James and Joseph, and Simon, and Judas?


Een tweede voorbeeld van beeld en tekst uit datzelfde boek — in dit geval van Edgar Degas — heb ik heden opgenomen in een artikel op de reeds boven genoemde cultuurwebsite.
____________
Afbeeldingen
1. Voor- èn achterplat van het boek Painters and Writers  — an Anthology by Carlos Peacock, uitgegeven in 1949, door de Tate Gallery, London.
2. John Everett Millais: Christ in the House of his Parents (1850), één van de 96 afbeeldingen met bijbehorende tekst, uit het bovengenoemde boek.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Beeldende kunsten (schilderkunst), Buitenlandse literatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s